Tornar a la plana principal

Les estacions de meteontinyent:


Ontinyent - Llombo
(0º 36' 26" O, 38º 49' 02" N, 370 msm)
L'estació que es va utilitzar des del 6 de juliol de 2006 fins al 31 d'agost de 2007 va ser una DavisVantage Pro (original) sense fil, composta per una consola on es veuen i s'emmagatzenen les variables meteorològiques que proporcionen els sensors exteriors (temperatura, humitat relativa, direcció i velocitat del vent i precipitació). La consola també mostra la temperatura i humitat relativa interiors i la pressió atmosfèrica. Des del 1 de setembre de 2007 l'estació ha estat substituïda pel model Vantage Pro2, amb una consola semblant i les mateixes prestacions, però menys sensible a interferències. Ací teniu una foto de la consola:

consola [La estación que se utilizó desde el 6 de julio de 2006 hasta el 31 de agosto de 2007 fue una Davis Vantage Pro inalámbrica, compuesta por una consola que muestra (y donde se almacenan) las variables meteorológicas que proporcionan los sensores exteriores (temperatura, humedad relativa, dirección y velocidad del viento y precipitación). También muestra la temperatura y humedad relativa interiores y la presión atmosférica. El 1 de septiembre se sustituyó por una Vantage Pro2, con características similares aunque menos sensible a las interferencias. A la izquierda una fotografía de la consola:]

El conjunt del pluviòmetre, sensor de temperatura-humitat exteriors, anemòmetre i penell estan situats dalt d'un màstil de 2,5 m, a la terrassa de l'edifici, a uns 20 m sobre la referència del carrer (370 msm):

[El pluviómetro, sensor de temperatura-humedad exterior, anemómetro y veleta están situados en lo alto de un mástil de 2,5 m de altura en la azotea del edificio, a unos 20 m sobre la referencia de la calle (370 msm):]

estacio1

estacio0

estacio3


Per a què us pugueu fer una idea, la consola es troba al quart pis, just davall dels sensors exteriors. Pel que fa a la situació dels sensors, no hi ha edificis més alts al voltant ni obstacles que dificulten la circulació de l'aire. A més, la situació a la part sudoest del casc urbà (urbanitzada parcialment) i a la part alta de la ciutat (370 msm) frenen una miqueta l'escalfament provocat pels elements urbans, sobretot amb vents de llevant. Com que la brisa nocturna sol ser del SO, les mínimes són més baixes que en altres zones del casc urbà. L'observatori també compta amb un pluviòmetre manual homologat i altres termòmetres complementaris, així com un sensor de radiació solar incorporat en febrer de 2009.

Des d'ací vull agrair  a Jesús Martí la seua ajuda i habilitat en el muntatge i ajust final de l'estació.

El 23 d'agost de 2006 es va ampliar l'estació amb un datalogger (un element electrònic acoblat a la consola i que emmagatzema les dades fins que s'envien a l'ordinador) i el programari per a l'ordinador original de l'empresa Davis anomenat Weatherlink. Permet un tractament informàtic de les dades i també que aquestes estiguen disponibles al web. El 24 d'agost, cap a la una de la matinada, les dades de l'estació van estar disponibles on line a través de la xarxa de Meteoclimatic i una mica més tard també a través de Meteontinyent. S'actualitzen cada 10 minuts. En l'actualitat, llevat de tasques de manteniment, l'estació es troba en línia les 24 hores del dia. Les dades també es bolquen a diferents xarxes d'estacions automàtiques

El 14 d'agost de 2007, Meteontinyent va adquirir una segona estació, una Davis Vantage Pro2 que, després d'estar uns dies a prova per tal de fer les calibracions oportunes, va susbstituir l'anterior estació el 1 de setembre de 2007. Ací teniu una imatge d'agost de 2016 amb els nous sensors:

dpro2terrassa

En maig de 2013, l'observatori va estrenar un pluviòmetre de prestacions equiparables als Hellmann, un CoCoRaHS de 279 mm de capacitat i homologat per la xarxa d'estacions meteoclimatic. La seua construcció permet mesures directes de fins a 25,4 mm sense haver de buidar-lo.

Finalment, i coincidint amb el desé aniversari de l'observatori i el portal web, s'han instal·lat uns tensors que eviten el moviment del pluviòmetre automàtic amb vents forts. També s'han instal·lat sensors addicionals de control de temperatura i humitat relativa en una gàbia Davis 7714.

pluviococorash

[Para que os hagáis una idea, la consola se encuentra en el cuarto piso, justo debajo de los sensores exteriores. Además, en los alrededores no existen edificios más altos ni obstáculos que dificultan la circulación del aire. La situación en la parte suroeste de la ciudad (parcialmente urbanizada) que se encuentra algo más alta que el resto también mejora las lecturas meteorológicas, sobre todo con viento de levante. La brisa nocturna del SO provoca que las mínimas sean algo más bajas que en otras partes del casco urbano.


El 23 de agosto de 2006 se amplió la estación con un datalogger (elemento electrónico acoplado a esta que almacena los datos hasta que se envían al ordenador) y el software asociado llamado Weatherlink. Permite tratar informáticamente los datos y publicarlos en internet. El 24 de agosto, de madrugada, los datos de la estación estuvieron ya disponibles en la red de estaciones de Meteoclimatic y algo más tarde en Meteontinyent. Se actualizan cada 10 minutos las 24 del día, exceptuando esporádicos trabajos de mantenimiento. Estos datos también están disponibles en diferentes redes de estaciones automáticas.

El 14 de agosto de 2007 se adquirió una segunda estación, la Davis Vantage Pro2, la cual, tras las oportunas pruebas, sustituyó a la anterior estación el 1 de septiembre de 2007.

Desde finales de julio, junto con Jesús Martí (al cual agradezco desde aquí su ayuda), situé el conjunto de sensores-pluviómetro algo más abajo en el mástil para mejorar las lecturas de la velocidad y dirección del viento. El observatorio cuenta, asimismo, con un pluviómetro manual de plástico y otros sensores de temperatura y humedad complementarios, así como de un sensor de radiación solar incorporado en febrero de 2009.

En mayo de 2013, el observatorio estrenó un pluviómetro CoCoRaHS de 279 mm de capacidad, de prestaciones equiparables a un Hellmann y homologado por la red meteoclimatic. Permite medidas directas de hasta 25,4 mm sin tener que vaciarlo.

Coincidiendo con el décimo aniversario del observatorio y el portal web, se instalaron unos tensores para evitar el movimiento del pluviómetro automático con rachas fuertes de viento. También se colocaron sensores adicionales de temperatura y humedad protegidos por garita Davis 7714].L'observatori Ontinyent - afores nord
(38° 50' 27" N ,  0° 36' 35" W,  370 msm)
Després d'uns dies fent proves, el 4 de setembre de 2007 es va posar en funcionament l'observatori Ontinyent - sta. Anna nord, a uns 2,5 km del casc urbà, en una zona típica de casetes. Es tracta de l'estació meteorològica que abans estava instal·lada al terrat de casa (Ontinyent - Llombo). Va funcionar fins el 10 de gener de 2008, moment en què es va traslladar a la veïna població de Fontanars dels Alforins, en la part més occidental de la comarca, amb un clima més continentalitzat, i dades disponibles en temps real.

L'1 de juliol de 2008 l'observatori va incorporar un termòmetre de màxima i mínima de mercuri, un pluviòmetre digital sense fil i un sensor de temperatura, també sense fil, protegit per una gàbia passiva Davis.

L'1 d'octubre de 2010 l'observatori  va  millorar el seu equipament amb l'entrada en funcionament d'una nova Davis Vantage Pro2, que per fi ofereix dades meteorològiques als afores d'Ontinyent que es poden consultar per internet i també a la xarxa meteoclimatic, a través d'una connexió 3G. A més, es va canviar la ubicació del penell a una posició més elevada.

Coincidint amb el desé aniversari del portal web, s'han instal·lat sensors addicionals de control de temperatura i humitat relativa en una gàbia Davis 7714.

[Tras unos días de prueba, el 4 de septiembre de 2007 entró en funcionamiento el observatorio Ontinyent - sta. Anna nord, a unos 2,5 km del casco urbano, en una zona típica de casas de campo. Se trata de la estación que anteriormente estaba instalada en la azotea de casa (Ontinyent - Llombo). Funcionó hasta el 10 de enero de 2008, momento en que se trasladó a la vecina población de Fontanars dels Alforins, en la parte más occidental de la comarca, caracterizada por un clima más continentalizado. Los datos también están disponibles en tiempo real. El 1 de julio de 2008 el observatorio incorporó un termómetro de mercurio de máxima y mínima, junto con un pluviómetro digital y un sensor de temperatura protegido por una garita Davis.

Desde el 1 de octubre de 2010 está en funcionamiento una nueva Davis Vantage Pro2, con datos consultables por internet gracias a una conexión vía 3G.

Coincidiendo con el décimo aniversario del portal web, se colocaron sensores adicionales de temperatura y humedad protegidos por garita Davis 7714].

santana1


santana2


santana3


anemo1


L'observatori Fontanars dels Alforins - Torrevellisca

En el següent enllaç teniu tots els detalls del mateix: http://www.meteontinyent.es/fontanars/lestacio.html

[Hacer clic en el enlace para acceder a todos los detalles del mismo].L'oservatori Ontinyent - Alt de Toledo
(38º 50' 16" N, 0º 36' 52" O, 400 msm)

Coincidint amb el desé aniversari de meteontinyent, s'incorpora l'1 de gener de 2017 una estació automàtica Davis Vantage Vue propietat de Juan Antonio Soler, la qual estava en funcionament des de l'any 2013 però sense connexió a internet. Està situada en camp obert, en un màstil a 2 m d'alçada. La precipitació es corregeix amb un pluviòmetre manual TFA.

[Coincidiendo con el décimo aniversario de meteontinyent, se incorpora el 1 de enero de 2017 una estación automàtica Davis Vantage Vue propiedad de Juan Antonio Soler, que estaba en funcionamiento desde el año 2013 pero sin conexión a internet. Está situada en campo abierto, en un mástil a 2 m de altura. La precipitación se corrige con un pluviómetro manual TFA.]


altet1


altet2L'observatori Ontinyent -l'Alba

També coincidint amb el desé aniversari del portal web, es va establir un nou punt d'observació a la partida de l'Alba, a la zona sud-oest del terme i relativament prop del Pou Clar amb la instal·lació d'una estació automàtica TFA Sinus (35.1095), que consta de pluviòmetre (res. 0,7 mm), sensor TH protegit per gàbia Davis 7714 a 1,5 m del terra natural i penell-anemòmetre. Es va optar per este model d'estació per la seua bona relació qualitat-preu. A més, els sensors poden instal·lar-se per separat per a un millor control de cada variable meteorològica. Teníem així un nou punt de recollida de precipitació i de monitorització dels vents locals en aquella zona, a banda de la temperatura a 1,5 m. Va pujar dades a internet entre desembre de 2017 i juliol de 2018, moment en què vam dotar l'observatori d'un model més avançat, la Davis Vantage Vue. Està situada a uns 2,5 m sobre el nivell del sòl.

[Coincidiendo con el décimo aniversario del portal web, se estableció un nuevo punto de observación en la partida del Alba, en la zona SO del término y relativamente cerca del paraje natural del Pou Clar. Se trataba de una estación automàtica TFA Sinus (35.1095) con pluviómetro (res. 0,7 mm), sensor TH protegido con abrigo Davis 7714 a 1,5 m del suelo y anemómetro. Se optó por este modelo de estación por su relación calidad-precio. Además, los sensores pueden instalarse por separado para un mejor control de cada variable. Se tenía, pues, un nuevo punto de recogida de precipitación y de control de los vientos locales en aquella zona. Subió datos a internet entre diciembre de 2017 y julio de 2018, cuando se dotó al observatorio de un modelo más avanzado, la Davis Vantage Vue, situada a unos 2,5 m del suelo].


alba1


alba2


alba3

Des del 5 de juliol l'observatori d'Ontinyent - Alba recull dades amb una estació Davis Vantage Vue:

vue alba


L'observatori Ontinyent - Martínez Valls
(desactivat)

Constituït per una estació automàtica Davis Vantage Pro 2, va estar enviant dades a meteoclimatic durant uns anys. Propietat d'Alejandro Soriano, es va incorporar al nostre portal coincidint també amb la seua incorporació a la MXO d'AVAMET a finals de gener del 2018. En el centre urbà d'Ontinyent (zona comercial de Martínez Valls) es trobava situada al terrat d'un edifici de 5 plantes. Va deixar de funcionar en la tardor de 2019.


[Constituido por una estación automática Davis Vantage Pro 2, estuvo enviando datos a meteoclimatic durante algunos años. Propiedad de Alejandro Soriano, se inorporó a nuestro portal al mismo tiempo que lo hizo a la MXO de AVAMET a finales de enero de 2018. En pleno centro urbano de Ontinyent (zona comercial de Martínez Valls), estaba situada en la azotea de un edificio de 5 plantas. Dejó de funcionar en el otoño de 2019.]

estaciomvalls


Altres estacions

meteontinyent ha col·laborat en la instal·ació de diferents estacions meteorològiques en la zona (Otos, Beneixama, dos a Fontanars dels Alforins, L'Olleria, Agres, Muro d'Alcoi, Pinet) i assessorant diferents aficionats i institucions en l'adquisició del seu material de mesura.

[meteontinyent ha colaborado en la instalación de diferentes estaciones meteorológicas en poblaciones cercanas (Otos, Beneixama, dos en Fontanars dels Alforins, l'Olleria, Agres, Muro d'Alcoi, Pinet) y asesorando a diferentes aficionados e instituciones en la adquisición de su material de medida.]


Alguns consells per a instal·lar una estació meteorològica

No cal començar amb aparells sofisticats i cars. Si vivim a la ciutat, el més bàsic seria penjar al balcó de la vivenda o a una finestra exterior (orientats al nord sempre que siga possible) un termòmetre de mercuri de màxima i mínima, que pot complementar-se amb un higròmetre d'agulla. Cal que estiguen en un lloc ben ventilat i protegits del sol i la pluja directes. A l'interior de casa podem tindre un baròmetre d'agulla (anomenat aneroide). A la terrassa de la vivenda podem instal.lar un pluviòmetre econòmic de plàstic que ens donarà una idea prou fiable de les precipitacions.

analog                                pluvioplastic                    tfa

Si volem una miqueta més de sofisticació, avui en dia es poden trobar estacions electròniques a molt bon preu. Les més bàsiques porten un sensor exterior que hauria de mesurar la temperatura i la humitat relativa i que situariem a l'ombra, protegit del sol i la pluja directes. Si fóra possible, situariem el sensor al sol, però completament protegit de qualsevol radiació solar directa o reflectida per una gàbia meteorològica, ja que volem mesurar les condicions de l'aire, no de l'aparell calfat pel sol. La consola interior proporciona la temperatura i humitat interiors i la pressió atmosfèrica. Caldria que donara també les màximes i mínimes i un gràfic de la pressió, per saber-ne l'evolució i poder fer un pronòstic. Cal dir, però, que els pronòstics de sol o pluja que mostren a la pantalla aquestes estacions tenen molt poca fiabilitat.

Finalment podem optar per alguna estació "semiprofessional" que porte pluviòmetre, penell, anemòmetre i possibilitat de connexió a l'ordinador.

Darrerament s''ha popularitzat l'ús d'estacions Netatmo. Són aparells sofisticats però les dades que ofereixen són totalment inservibles si el sensor exterior no està degudament protegit. Com sempre es recomana un protector Davis 7714, com es pot observar a les imatges.

De tota manera, aprofitant que a Ontinyent i moltes altres poblacions és habitual disposar d'alguna segona vivenda al camp, caldria plantejar-se la possibilitat d'adquirir o fabricar-se un mateix una gàbia meteorològica clàssica de fusta on podriem col·locar els diferents instruments meteorològics.

[Para instalar una estación meteorológica no hace falta empezar con grandes sofisticaciones. Bastará un termómetro de mercurio de máxima y mínima colgado en un balcón o ventada orientado al norte, bien ventilado y protegido del sol y la lluvia directos. Puede complementarse con un higrómetro de aguja y ya en ei interior de casa con un barómetro aneroide. Un pluviómetro de plástico en la azotea nos dará una idea de la lluvia caída.

Algo más complejo, pero no muy caro hoy en día, es una estación electrónica básica, que mida la temperatura y humedad del exterior (a través de un sensor inalámbrico) y del interior, así como la presión atmosférica. Es importante que guarde las máximas y mínimas y un gráfico de la presión.  El sensor exterior se situará a la sombra, protegido del sol y la lluvia. Sin embargo, se recomienda si es posible que se coloque al sol pero protegido de cualquier radiación directa o reflejada por una garita adecuada. Téngase en cuenta que las previsiones a través de ciertos gráficos de estas estaciones tienen muy poca fiabilidad en nuestras latitudes.

Finalmente puede optarse por una estación "semiprofesional" que incorpore pluviómetro, veleta, anemómetro y conexión con el ordenador. Eso sí, debe disponerse de un lugar adecuado para instalarla. Si tenemos espacio al aire libre, podemos también por construirnos una garita clásica de madera donde colocaríamos el instrumental meteorológico.

Últimamente se han popularizado las estaciones Netatmo. Son dispositivos sofisticados pero los datos que ofrecen son totalmente inservibles a menos que el sensor exterior quede debidamente protegido. Recomendamos sin dudarlo el protector Davis 7714, como puede observarse en las imágenes.]


inici